New year, new me?
Iata ca a mai trecut un an si, asa cum ne-am obisnuit, luna ianuarie pare un prilej bun pentru un nou inceput, atat pentru noi cat si pentru copii – desi poate ca ei nu s-au detasat inca de atmosfera vacantei de Craciun.
Ce putem face, in calitate de parinti, pentru a ne ajuta copiii sa indeplineasca obiective mici, realizabile, fie ca sunt hotarari de Anul Nou, sau pur si simplu o mai buna gestionare a temelor pentru scoala?
Obiectivele ar trebui sa reprezinte pasi mici, masurabili si realizabili, urmati de alti astfel de pasi, astfel incat copiii sa nu se simta nici coplesiti de obiective prea mari si nici demotivati de absenta unui tel.
In ultimele trei decenii, domeniul neurostiintelor a publicat o multime de studii referitoare la principalele functii cognitive de executie, precum si despre aptitudinile de autocontrol. Ele reprezinta procesele mentale care ne permit sa ne concentram, sa ne mentinem atentia, sa ne aducem aminte instructiuni si sa jonglam cu mai multe sarcini fara probleme.
Este de la sine inteles ca aceste aptitudini sunt inca in formare in perioada copliariei, iar unii experti din domeniu considera ca exista cel putin sapte abilitati cognitive de executie pe care ar trebui sa le dezvolte copiii. Acestea sunt: 1) gandirea adaptabila; 2) capacitatea de planificare; 3) auto-monitorizarea; 4) autocontrolul; 5) memoria operationala; 6) gestionarea timpului si 7) capacitatea de organizare. Desi dezvoltarea acestor aptitudini este un deziderat, faptul ca un copil este imprastiat, distras sau dezordonat nu reprezinta o problema si nici un semn de patologie, precum ADHD. Copiii sunt adesea asa pentru ca in perioada copilariei, creierul se dezvolta.
Cum sa ne ajutam copiii sa-si stabileasca obiective realizabile
In ceea ce priveste modul in care ii putem ajuta pe copii sa-si imbunatateasca functiile cognitive de executie, literatura de specialitate ne ofera mai multe optiuni, din care va propunem urmatoarele:
Un mod practic prin care ii putem ajuta pe copii sa-si dezvolte gandirea adaptabila este sa le cerem sa gaseasca mai multe moduri de a rezolva o problema sau pur si simplu sa se gandeasca la un traseu alternativ pentru a ajunge la scoala.
Atunci cand vine vorba de planificare, le puteti oferi copiilor un carnet magnetic de pus pe frigider, in care sa-si noteze ce au de facut in fiecare zi, sau pot folosi chiar si o agenda sau Google Calendar. Aici ar putea trece, de exemplu, toate cartile si obiectele pe care trebuie sa le puna in ghiozdan pentru a doua zi, sau toate activitatile extracuriculare pe care le au in saptamana respectiva. De asemenea, le-ati putea sugera sa scrie indicatii de orientare sau o reteta pt dvs. sau un alt membru al familiei.
Cum ar putea copilul dvs sa devina mai bun la automonitorizare si autocorectie? Cel putin in ceea ce priveste temele, o optiune ar fi sa gasiti sau sa solicitati profesorilor criteriile de evaluare pentru diferite materii, astfel incat copilul dvs sa stie exact pentru ce se pregateste; pentru copiii mai mari, ar fi util si sa isi verifice cunostintele discutand cu un coleg sau, de ce nu, chiar cu dvs.
Controlul emotiilor este un factor important in procesul de maturizare, atat pentru baieti cat si pentru fete. Desi in mod traditional, normele sociale dicteaza ca baietilor nu le este permis sa planga, iar fetelor sa fie furioase, stim de la copiii nostri ca lucrurile nu stau asa in realitate. Este indicat sa ne incurajam copiii sa traiasca aceste emotii si sa incerce sa inteleaga de unde provin. Inabusirea emotiilor in copilarie poate duce la probleme serioase in viata adulta.
O nota mica la scoala poate cauza o multime de resentimente, mai ales atunci cand copilul simte ca a depus eforturi pentru evaluarea respectiva. Ne putem incuraja copiii sa-si traiasca emotiile fara sa le atribuie o eticheta negativa. Pentru a invata cum sa faca acest lucru, ii puteti indruma sa urmareasca cursul Emmei McAdam pe YouTube, denumit “How to process your emotions”. Acest lucru ii va ajuta pe copii atat sa invete cum sa-si gestioneze emotiile, cat si sa-si dezvolte vocabularul in limba engleza.
Pentru a deveni bun in orice domeniu este nevoie de timp. Daca incep de mici sa invete cum sa foloseasca critica constructiva in beneficiul lor si sa-si mentina concentrarea in situatii adverse, acceptand ca greselile sunt inevitabile dar ca pot invata din ele, cu siguranta copiii nostri vor deveni adulti optimisti, stapani pe sine.